Gör transkriberarens dag – spela in en intervju med hög ljudkvalitet

Det är faktiskt inte så svårt att göra en transkriberare glad, med en ljudfil av hög kvalitet kommer du långt. I transkriberarens drömvärld pratar alla tydligt och långsamt, utan att prata i mun eller avbryta varandra. Alla sitter på ett perfekt avstånd från mikrofonen och inga störande ljud hörs. Åh, vad vi gillar sådana ljudfiler, men så ser det förstås inte alltid ut. Och det som är så bra med en skicklig transkriberare är att hen löser i princip alla inspelningar – oavsett ljudkvaliteten. Men om du vill förgylla vår dag finns det några enkla saker som är bra att tänka på när du ska spela in en intervju. Det underlättar för oss som transkriberar och du får en bättre och mer pålitlig transkribering.

Allt handlar om ljudkvaliteten

Så vilka är då våra bästa tips för en ljudinspelning med hög kvalitet? Här kommer de:

  • Gör en provinspelning så att du vet att alla i rummet hörs klart och tydligt.
  • Det går ofta utmärkt att spela in intervjun med en mobiltelefon. Se bara till att de som pratar sitter så nära mikrofonen som möjligt. Det är viktigare att respondenten eller respondenterna är nära inspelningsapparaten än att du är det. Du kan också använda en diktafon av något slag.
  • Har du möjligheten att göra en videoinspelning av intervjun är det ofta en fördel för oss. Då kan vi enklare särskilja olika röster.
  • Tänk på att minimera alla andra ljud. Stäng till exempel fönstret, undvik att bläddra bland papper och bjud inte på kaffe. Eller bjud gärna på kaffe men fika först och intervjua sedan! Att spela in en ljudfil utomhus kan också minska kvaliteten. Myllrande ljud av människor, trafik samt vinden kan störa inspelningen.
  • Försök att prata en i taget utan att avbryta varandra.
  • Du som intervjuar vill gärna visa ditt engagemang med jakande ord som ja, jaha, mm och visst – vi vet, men gör inte det. Försök att nöja dig med ögonkontakt och nickningar så kommer ljudinspelningen att bli mycket renare och lättare att lyssna på.

Transkribera en ljudfil med dålig kvalitet

Självklart försöker vi alltid att transkribera alla ljudfiler som vi får. Det som händer när vi får en ljudfil med sämre kvalitet är att det helt enkelt kan ta lite längre tid, eftersom den som transkribera får gå tillbaka flera gånger för att tyda vad som sägs under intervjun. Skulle ljudfilen ha riktigt dålig kvalitet kan även vårt pris bli något högre.

Så kan Transkriberingshuset hjälpa dig

Bland våra kunder finns universitet, högskolor, advokatbyråer, försäkringsbolag och marknadsundersökningsföretag där intervjuer ofta är ett viktigt verktyg. Vi transkriberar dessa intervjuer till text. Vill du veta mer? Skicka ett mejl till info@transkriberingshuset.se eller slå en signal på 08-677 68 08 så berättar vi mer!

Transkriberingshuset i Stockholm AB
Vagnmakarebyn 2b
218 40 Bunkeflostrand
Org.nr 559002-2264
08 677 68 08
info@transkriberingshuset.se

Vanliga frågor

Hur fungerar det?

Kontakta oss med information om ditt projekt så skickar vi en offert med uppskattad leveranstid. Transkribering påbörjas när vi fått källmaterialet och när texterna är klara får du ett mejl där du enkelt kan ladda ned dina utskrifter.

Säkerhet och sekretess?

Alla som arbetar hos oss har skrivit på sekretessavtal där de förbinder sig att inte sprida någon information vidare. Om det önskas så skriver vi även ett separat avtal för just ditt företag eller projekt.

Hur mycket kostar det?

Eftersom varje kund är unik och varje uppdrag är unikt, så anpassas priset till typ av uppdrag. Några av de faktorer som kan påverka priset är: antal talande, leveranstid, inspelningens kvalitet och totalt antal timmar som ska transkriberas.


Ta gärna kontakt med oss på telefon, 08 677 68 08 eller mejla en förfrågan till info@transkriberingshuset.se. Vi svarar alltid inom 24 timmar, och oftast mycket snabbare än så. 

Hur skickas texterna till mig?

När dina texter är klara så får du ett mejl där du kan ladda ned dina texter. Vanligtivs skickas texterna som Word-filer om inte annat önskas.